SELAMAT DATANG KE BLOG ANYAMAN KAMI...

Sekapur Sirih…


Anyaman merupakan kraf tradisional warisan hasil tinggalan yang perlu diwarisi oleh generasi kini. Kepelbagaian anyaman menyumbang kepada terhasilnya pelbagai rekaan anyaman sama ada tradisional atau yang telah dikomersialkan.Untuk menyahut seruan kerajaan, bagi menggalakan rakyat untuk menghargai khazanah ini pelbagai usaha telah dilakukan. Diantaranya adalah dengan mewajibkan sukatan bidang kraf tradisional dalam Pendidikan Seni Visual diperingkat sekolah rendah dan sekolah menengah.Diharapkan “Blog” ini dapat memberi serba sedikit panduan untuk rujukan dan maklumat kepada para pelajar dan guru untuk mengetahui anyaman kraf tradisional di Malaysia dan dapat melihat paparan beberapa contoh pembuatan, rancangan mengajar dalam P&P, dan rekaan yang telah dihasilkan...

Khamis, 16 Oktober 2008

Tikar Mengkuang/Pandan

Daun-daun pandan atau mengkuang yang cukup tua dipotong dari batang pokoknya sehelai demi sehelai. Kemudian pangkalnya diratakan dan hujungnya dipotong sama panjang. Seterusnya, daun-daun tersebut dilayur di atas bara sehingga layu dan dibuang tulang belakang dan durinya dengan alat yang dipanggil jangka. Cara anyaman tikar mempunyai pelbagai corak dan motif. Diantaranya adalah dikenali sebagai kelarai. Semua jenis kelarai adalah berunsurkan alam semulajadi iaitu seperti tumbuh-tumbuhan, bunga, fauna dan sebagainya.

Unsur-unsur tumbuhan seperti akar, pucuk rebung dan tampuk (jantung pisang, manggis, pinang) selalu digunakan. Daripada unsur bunga pula ia menggunakan motif bunga tanjung, bunga melur dan bunga durian. Unsur-unsur fauna pula ada motif berbentuk anak ikan, kepala gajah, tulang ikan dan mata punai. Akhir sekali, bentuk bebas dengan motif seperti kelarai belah ketupat, kelarai beras patah dan kelarai madu manis.

Tikar mengkuang yang lebar bilah anyamannya (tikar bangkar) biasanya diperlakukan untuk menjemur padi, mengalas lantai dapur atau jemuran, melapik punggung di dangau dan sebagainya. Tikar yang dianyam untuk kegunaan demikian tidak dicelupkan warna, berbanding dengan tikar yang dikhaskan untuk tetamu. Tetamu dibentangkan tikar yang bukan sahaja halus anyamannya malah bercorak menarik dan berwarna-warni.

Pada kebiasaannya, tikar mengkuang/pandan yang dianyam berwarna-warni akan diletakkan di dalam bilik tidur kerana ia menyerlahkan lagi kecantikkan bilik tersebut.

Tiada ulasan: